Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima   /  NOUTĂŢI / Principalele rase si populatii de suine din Romania

Principalele rase si populatii de suine din Romania

  imprimare
27.11.2013 gazetadeagricultura.info   2712 

Principalele criterii de clasificare a suinelor din Romania sunt criteriul economic si tipul morfo-productiv.

Dupa criteriul economic rasele de suine au fost clasificate in functie de capacitatea productiva in :

    • rase primitive, apropiate de primii porci rezultati in urma domesticirii (Stocli, Baltaretu)
    • rase ameliorate, ce poseda insusiri productive medii (Bazna)
    • rase perfectionate care grupeza rasele cu insusiri productive superioare (Landrace, Marele Alb)


Dupa criteriul morfo-productiv rasele se grupeaza in :

    • rase pentru carne, care la sacrificare dau carcase cu un procent ridicat de tesut muscular, peste
    • 65-70 % (Landrace, Pietrain)
    • rase mixte, a caror productie este mixta, cu un procent mai redus de carne in carcasa (50-55%) si un strat mai mare de grasime (Bazna)
    • rase pentru grasime a caror productie la sacrificare este in favoarea grasimii avand doar 45-50% carne in carcasa (Mangalita)



Dupa provenienta, rasele pot fi clasificate in rase indigene (locale) formate pe teritoriul tarii noastre si rase importate. Ca rase indigene amintim: Stocli, Mangalita, Bazna, Albul de Banat si Albul de Rusetu. Aceste rase au insusiri morfo-productive medii, o viteza de crestere redusa si stratul de grasime mare, motiv pentru care principalele rase de interes economic din Romania sunt reprezentate de rasele perfectionate importate, precum si de metisii acestora.


Rase de porci din Romania-MArele AlbRasa Marele Alb

A fost creata in Anglia, in comitatul York, fiind recunoscuta oficial in anul 1868 sub numele de Large White. Insusirile valoroase precum si capacitatea de aclimatizare a acestuia au determinat raspandirea in toata lumea devenind o rasa amelioratoare universala.

In tara noastra rasa Marele Alb a fost importata din Anglia inainte de 1900. Porcinele din aceasta rasa sunt de talie mare, robuste si au o conformatie armonioasa, capul este potrivit de mare, larg, cu profil usor concav, urechile sunt de marime mijlocie purtate drept, inainte si lateral. Trunchiul de forma cilindrica are linia superioara dreapta, spinarea si crupa sunt lungi si largi iar suncile au o descindere buna. Membrele sunt puternice, rezistente, cu osatura bine dezvoltata. Pielea si parul sunt de culoare alba.

Prolificitatea este ridicata obtinandu-se in medie 10-11 purcei la fatare, iar scroafele sunt bune mame, avand si o capacitate buna de alaptare. Precocitate este buna, varsta introducerii la reproductie este de 6-8 luni, iar greutatea pentru sacrificare este atinsa la varsta de 7-8 luni, cu un consum specific de 2,9-3,05 kg furaj/kg spor de greutate.


Rase de porci din Romania-LandraceRasa Landrace

S-a format in Danemarca in perioada anilor 1850-1900 prin incrucisarea raselor locale cu Marele Alb si a fost recunoscuta oficial ca rasa in anul 1907. Porcinele din aceasta rasa sunt de talie mijlocie spre mare, mai scunde dar mai lungi decat cele din rasa Marele Alb. Corpul este lung si sub forma de para, datorita dezvoltarii foarte bune a trenului posterior, avand o conformatie de ansamblu fina. Capul este lung, urechi mari aplecate in fata, membrele sunt potrivit de inalte, osatura fina dar rezistenta, pielea este fina, de culoare roz, cu parul alb.

Prolificitatea este medie de 10,5-11 purcei la fatare, scroafele sunt mame bune si au o buna capacitate de alaptare.

Precocitatea este deasemenea foarte buna, atat in ceea ce priveste introducerea la reproductie cat si varsta la sacrificare. Consumul specific este 2,9-3 kg furaj pe kg spor greutate, iar grosimea stratului de slanina la sacrificare de 18-20 mm.


Rase de porci din Romania-DurocRasa Duroc

S-a format in SUA avand la origine porcii locali de culoare rosie si a fost recunoscuta ca rasa in anul 1882 sub denumirea de Duroc-Jersey, iar din anul 1940 se numeste simplu Duroc.

Animalele din aceasta rasa sunt de talie mijlocie spre mare, cu capul mic si urechi mici atarnand inainte, cu linia spinarii convexa ceea ce asigura o lungime mare a scheletului. Membrele sunt potrivit de lungi si rezistente, pielea este pigmentata, culoarea animalelor este roscata cu nuante de la rosu deschis pana la rosu inchis.

Prolificitatea este buna, in medie de 8-9 purcei la fatare, scroafele fiind mame bune. Precocitatea este foarte buna, iar viteza de crestere este mare. Calitatea carcasei si a carnii este foarte buna. Datorita acestor insusiri, rasa Duroc este utilizata in programele de obtinere a metisilor industriali, in special sub forma de vieri terminali.


Rase de porci din Romania-PietrainRasa Pietrain

S-a format in jurul localitatii Pietrain din Belgia, in anii 1920-1950. Este rasa specifica pentru carne, cu corpul cilindric, cu spetele largi si bine dezvoltate, jamboanele globuloase, membrele scurte, cu osatura fina, rezistente. Culoarea este baltata, alba cu pete negre.

Prolificitatea este buna, 9-10 purcei/fatare, scroafele nu sunt bune mame si au o capacitate de alaptare mai redusa.

Calitatea carcasei este foarte buna, proportia de carne in carcasa fiind de peste 70 %, iar ochiul muschiului are o suprafata de peste 40 cm².

Rasa Pietrain este foarte sensibila la stres, de multe ori la sacrificare carnea este palida, exudativa. Din acest motiv este folosit de marile companii pentru producerea metisilor comerciali.


Rase de porci din Romania-345PerisLinia sintetica 345-Peris

Este o rasa ce provine din sintetizarea insusirilor productive de la rasele Landrace Belgian, Duroc si Hampshire. A fost omologata ca rasa in anul 1988. Este un animal de carne, de talie mijlocie spre mare, in general de culoare alba cu diferite pete. Corpul este cilindric, cu spinarea alba, iar trenul posterior bine dezvoltat asigurand o cantitate mare de carne de calitate superioara. Prolificitatea este buna, 10,5-11 purcei/fatare, scroafele sunt bune mame si au o capacitate de alaptare buna. Precocitatea si viteza de crestere sunt deasemenea bune, atingand greutatea de sacrificare la 180 de zile. Calitatea carcasei si a carnii situeaza aceasta linie la un nivel superior celorlalte rase paterne existente in Romania, insa se incearca imbunatatirea insusirilor prin infuzie de Pietrain.

Medic veterinar
Dr. Diana Galatanu

http://www.gazetadeagricultura.info/animale/porcine/15223-principalele-rase-si-populatii-de-suine-din-romania.html

 

 
 
  •        
 
 
Actualizat la: 20.12.2018
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3310897
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus