Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima   /  NOUTĂŢI / (RO) Concluziile evaluarii EFSA privind toxicitatea glifosatului

(RO) Concluziile evaluarii EFSA privind toxicitatea glifosatului

  imprimare
25.11.2015 gazetadeagricultura.info   1221 

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si statele membre au efectuat o evaluare a riscului si o recenzie care actualizeaza cunostiintele stiintifice privind toxicitatea glifosatului. Glifosatul este o substanta chimica (N- fosfonometil glicina) utilizata pe scara larga in produsele pesticide.

Recenzia a fost efectuata ca parte a procesului legal de reinnoire a autorizatiei privind utilizarea acestei substante in Europa, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1141/2010 al Comisiei din 7 decembrie 2010 de stabilire a procedurii de reinnoire a includerii unui al doilea grup de substante active in anexa I la Directiva 91/414/CEE a Consiliului si de stabilire a listei substantelor in cauza, cu modificarile si completarile ulterioare.

In timpul procesului de recenzie pentru reinnoirea aprobarii ca pesticid a substantei active glifosat, EFSA a primit un mandat complementar de la Comisia Europeana de a lua in considerare concluziile Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) cu privire la potentialul carcinogen al glifosatului sau produselor de protectie a plantelor care contin glifosat.

EFSA a evaluat potentialul carcinogenic si genotoxic pentru substanta activa glifosat conform principiilor si criteriilor aplicabile pentru clasificarea si etichetarea substantelor in Uniunea Europeana conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008. Acest Regulament implementeaza in Uniunea Europeana Sistemul Global Actualizat dezvoltat de Natiunile Unite pentru clasificarea si etichetarea substantelor chimice periculoase.

Luand in considerare multitudinea de date relevante, un grup de experti recenzori EFSA, constituit din oameni de stiinta ai EFSA si reprezentanti desemnati de Statele Membre, au concluzionat ca glifosatul este putin probabil sa reprezinte un pericol cancerigen pentru oameni si propune o noua masura de siguranta care va intari controlul reziduurilor de glifosat in produsele alimentare, respectiv a fost introdusa, pentru prima data, o doza de referinta acuta (ARfD) de 0,5 mg/kg greutate corporala.

Concluziile acestui studiu vor fi utilizate de Comisia Europeana pentru a decide daca se va pastra sau nu glifosatul pe lista Uniunii Europene privind aprobarea substantelor active, si de statele membre pentru a reevalua siguranta produselor pesticide ce contin glifosat, pentru a fi folosite pe teritorul lor.

Mai multe informatii despre acest subiect se gasesc la urmatoarele link-uri:

 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4302

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/4302_glyphosate_complementary.pdf

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/151112

http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/glyphosate151112

A.N.S.V.S.A

http://www.gazetadeagricultura.info/plante/protectia-plantelor/491-pesticide/18048-concluziile-evaluarii-efsa-privind-toxicitatea-glifosatului.html

 

 

 
 
  •        
 
 
Actualizat la: 20.12.2018
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3454787
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus