Prima Contact Harta
Widget Informer    Flux RSS
 
Prima   /  NOUTĂŢI / BULETIN INFORMATIV/NEWSLETTER

BULETIN INFORMATIV/NEWSLETTER

  imprimare
23.03.2018   627 

Producătorii ecologici din Serbia, Moldova și Bosnia & Herțegovina au vizitat ferma de permacultură și s-au familiarizat cu producția ecologică din Slovacia.

Instruirea privind competențele de mentorat, vizitele la gospodăriile de permacultură și agricultură ecologică, precum și introducerea legislației din Slovacia în acest domeniu au făcut parte dintr-o vizită de studiu în Slovacia, organizată de Centrul pentru Producția Organică din Selenča, la sfîrșitul lunii februarie 2018. Această vizită face parte din proiectul internațional "Incluziunea socială și abilitarea tinerilor prin sprijinirea dezvoltării capacităților locale în domeniul producției ecologice", finanțat de Fondul Vișegrad și implementat pentru a stimula și motiva tinerii fermieri să se implice în producția ecologică.

Membrii Centrului de Producție Organică din Selenča, producătorii organici din Bosnia & Herțegovina și Moldova au fost instruiți de către reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Senec Pezinok cu privire la modul de a transfera mai eficient cunoștințele către tinerii agricultori din aceste țări.

Întreaga zi de formare dedicată competențelor de mentorat a fost organizată în localitatea Sveti Jur în apropiere de Bratislava, condusă de Kata Ciganova și Žužana Štefanikova de la ONG "Akademia Istropolitana Nova", care lucrează în domeniul instruirii și formării continue. Ei au prezentat conceptul de mentorat, terminologia și procesul de mentorat.

Producătorii ecologici au vizitat ferma de familie Abeland din Lozorno, unde au avut ocazia să vadă cum funcționează o fermă autonomă, la auto-întreținere, sustenabilă. Ghizii prin fermă au fost un cuplu de tineri Fašung care a decis să părăsească viața orașului și profesiile care, după cum ne-au spus ei, s-au îndepărtat de ei înșiși, și au vrut să se angajeze să trăiască în armonie cu natura în timp ce învățau despre pemracultura și cultivarea de fructe și legume. După cum au spusei, a durat aproximativ 15 ani pentru a dezvolta ferma Abeland.

Tot ceea ce este produs, este consumat în gospodăria lor sau este oferit oaspeților lor care sunt numeroși pe tot parcursul anului, deoarece ferma este deschisă publicului în fiecare sâmbătă din martie până în iunie și din septembrie până în noiembrie.

Producția ecologică și principiul sustenabilității, adică o mai mare independență față de stat și sistem, o promovează inginerul Peter Balašov și Jan Šlinski, care au început producția pe ferma Farmland în orașul slovac Hrubi Šur, pe care participanții au vizitat-o ​​în timpul vizitei lor în Slovacia. Pe lângă vizitele la ferme, participanții au participat la prezentarea pe parcursul unei zile întregi a legislației din Slovacia în domeniul produselor ecologice, pregătită de specialistul slovac pentru producția ecologică în Uniunea Europeană, Juliana Šloserova, angajată și în instituția de stat care se ocupă de producția ecologică - Institutul Central pentru Controlul și Testarea în Agricultură. Producătorii ecologici din Moldova, Serbia și BiH au reușit să împărtășească cu ea aspectele și problemele cheie din sectorul agriculturii ecologice din țările lor și să-i audă sfaturile despre cum acestea pot fi depășite.

Descarcă

 

 
 
  •        
 
 
Actualizat la: 19.06.2020
ACSA   \   NOUTĂŢI   \   SERVICII   \   PUBLICAŢII   \   PIAŢA AGRICOLĂ   \   GALERIE FOTO   \   CONTACT   \   IVR ACSA
Tel: (373 22) 23-53-54, 23-78-89, 23-81-83 / Fax: (373 22) 23-53-28 Total vizitatori: 3696003
Adresa: 2005 MD, Chisinau, str. 31 August 1989, nr. 98, bir. 401
Email: office@acsa.md
  sus